Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Βέροια: Οι ευεργέτες με τα προφιτερόλ

Η Βέροια δεν είναι διάσημη μόνο για το ρεβανί της (με το οποίο θα ασχοληθούμε προσεχώς) αλλά και για το προφιτερόλ της. Προφιτερόλ από το Lido. Σοκολατένιο, βελούδινο, λαχταριστό, κρεμώδες, σε ατομικό ή οικογενειακό μέγεθος: αδύνατο να του αντισταθείς. Ανάμεσα σε κουλουράκια, παστούλες, παραδοσιακά γλυκά, παγωτά στο Lido το προφιτερόλ είναι ο άρχοντας.


Photo: προφιτερόλ LIDO, veriotis-veria.blogspot.gr 

Πίσω από τους μαυρόασπρους και πολύχρωμους πειρασμούς, όμως, κρύβεται μια ασυνήθιστη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτή της οικογένειας Κούσιου. Ήταν εκείνοι που άνοιξαν το ζαχαροπλαστείο, το απογείωσαν και στη συνέχεια το χάρισαν. Και μαζί χάρισαν και τα χρήματα που έβγαλαν από τα προφιτερόλ.



Photo: Γεωργία Μαρτίκα 

Ας τα δούμε από την αρχή. Βλαχικής καταγωγής, τα αδέρφια Μανόλης, Αντώνης και Γιάννης εργάστηκαν σκληρά στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που άνοιξαν μεταπολεμικά. Τα γλυκά τους βασίζονταν στο γάλα και το βούτυρο. Ήταν κυρίως κρεμώδη. Η επιχείρηση σύντομα πήρε τα πάνω της. Λιγομίλητοι κι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν γνώριζαν άλλο παρά τη δουλειά τους και δεν έκαναν δικές τους οικογένειες. Η μοναδική που παντρεύτηκε ήταν η αδερφή τους, Κορνηλία, αλλά ούτε κι εκείνη έκανε παιδιά. Η Κορνηλία Καραναστάση - Κούσιου ήταν εκείνη που άρχισε τις δωρεές προς τον δήμο Βέροιας.

Επισκέφτηκε τη δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη και της μίλησε για δωρεά μετά θάνατον 500.000 ευρώ μετρητά και ένα οροφοδιαμέρισμα. Μετά το θάνατο της Κορνηλίας το 2010 και με μέρος των χρημάτων της δωρεάς, ο δήμος Βέροιας αγόρασε το καλύτερα διατηρητέο νεοκλασικό της πόλης το οποίο θα γίνει Κέντρο Πολιτισμού και Νεολαίας. Όσο για το διαμέρισμα, θα στεγάσει το συμβουλευτικό κέντρο για τις κακοποιημένες γυναίκες. Τα έπιπλα του διαμερίσματος δωρήθηκαν στο Σύλλογο Μικρασιατών, ο οποίος στεγάζεται σε χώρο που δημιουργήθηκε από δωρεά άλλης οικογένειας της Βέροιας.

Οι άντρες της οικογενείας είχαν αγοράσει το 1998 ένα ασθενοφόρο, δωρεά για το νοσοκομείο. Αργότερα δώρισαν 2.500.000 ευρώ στο δήμο της Βέροιας. Αρχικά ήθελαν τα χρήματα να διατεθούν για να χτιστεί σχολείο, ωστόσο δεν τους άρεσαν οι θέσεις που προβλέπονταν από το χωροταξικό και προτίμησαν να δώσουν τα χρήματα προκειμένου να κατασκευαστεί μια γέφυρα στο ύψος του Κτηνιατρείου κατασκευάζεται η Γέφυρα Κούσιου. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους δωρητές του Δήμου Βέροιας στα 100 χρόνια λειτουργίας του.


Κορνηλία Κούσιου-Καραναστάση σε βράβευσή της από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας 

Δεν τελείωσα, όμως. Τα χρήματα αυτά βγήκαν από το μαγαζί της οδού Μητροπόλεως. Μαγαζί ο οποίο τα αδέρφια αποφάσισαν να... χαρίσουν. Μάλιστα, καλά διαβάσετε: δεν είχαν απογόνους, δεν σκέφτηκαν να το πουλήσουν παρόλο που μεγαλοζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης τους έδιναν ένα κάρο λεφτά για αέρα αλλά προτίμησαν να το χαρίσουν στο παλικάρι που είχαν στο εργαστήριό τους. Έτσι σήμερα το Lido, ιδιοκτησίας Αδερφών Κουτόβα, λειτουργεί στο ίδιο σημείο με την ίδια ποιότητα και μόνο με αγνά υλικά. Για μια δόση κουλουράκια, για παράδειγμα, όπου το χρώμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με 12 σταγόνες χρώμα, στo Lido βάζουν 120 κρόκους αυγού.


Lido, Μητροπόλεως 61, Βέροια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου