Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Μια βόλτα στη παλιά Βέροια.

Κάτι που από καιρό ήθελα να το κάνω για μια πόλη πανέμορφη, με πολλά νερά, πράσινο και έναν δικό της χαρακτήρα. 
Το καλύτερο κομμάτι της Βέροιας είναι ο μακεδονικός αρχιτεκτονικός χαρακτήρας που έχει προσπαθήσει να κρατήσει με νύχια και με δόντια με τους λιγοστούς πόρους που υπήρχαν, γιατί τώρα με αυτά που έχουμε να περάσουμε ως χώρα δυστυχώς θα το χάσουμε. 
Μια πόλη κοντά στα Μακεδονικά Ελληνικά μνημεία, τη Βεργίνα με τα Μακεδονικά ανάκτορα και τους θολωτούς τάφους των βασιλιάδων και κοντά στη Πέλλα τη νέα πρωτεύουσα των Ελλήνων Μακεδόνων. 
Το πέρασμα των αιώνων άφησε μνημεία από πολλές περιόδους, με πρωταγωνιστές τις Βυζαντινές εκκλησίες, τα μουσουλμανικά τζαμιά, το βήμα του Αποστόλου Παύλου και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. 
Η Τουρκοκρατία άφησε στο πέρασμα της δυο μαχαλάδες, τη περιοχή της Μπαρμπούτας και την άλλη συνοικία που ονομάζετε Κυριώτισσα.



Περπατήσαμε στα στενάκια της παλιάς εβραϊκής συνοικίας με το όνομα Μπαρπούτα μια εκ των δυο παλιών συνοικιών που χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια όταν ο Απόστολος Παύλος έφτασε στη πόλη και ίδρυσε τη πρώτη εβραϊκή συνοικία. 
Το όνομα δόθηκε από την ομώνυμη βρύση που ακόμα υπάρχει στη περιοχή και λέγετε ότι όποιος πιει από το νερό της θα παντρευτεί Βεροιώτισσα!Το ποτάμι που διασχίζει τη Μπαρμπούτα είναι ο Τριπόταμος, προσπαθούμε να φανταστούμε ένα κλειστό μαχαλά όπως λένε και οι Τούρκοι της συνοικίες τους με τείχη και μια κοινωνία να περιστρέφετε γύρο από αυτά. Μαγαζιά, συναγωγή και κατοικίες ήταν όλος ο κόσμος της κοινωνίας εκείνων των χρόνων.
Το χαρακτηριστικό των Μακεδονικών σπιτιών είναι η προεξοχή του επάνω πατώματος με τα παράθυρα κάτι σαν ένα κλειστό μπαλκόνι που ονομάζετε σαχνισιά και στηρίζετε με εξωτερικές δοκούς, ο λόγος ύπαρξις τους ήταν για εξοικονόμηση χώρου στα επάνω πατώματα των σπιτιών. Ένας ψηλός πετρόκτιστος φράχτης και μαι βαριά αυλόπορτα με μεγάλα καρφιά σε έβαζε στην αυλή, ακολουθώντας τη ξύλινη σκάλα έμπαινες στο εσωτερικό του σπιτιού στο ισόγειο με τα κελάρια, τις αποθήκες και το στάβλο όπου έμεναν τον χειμώνα για περισσότερη ζέστη και το καλοκαίρι ανέβαιναν στο δεύτερο πάτωμα όπου ήταν πιο δροσερά. 
Ζωγραφιστός διάκοσμος και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των σπιτιών με λουλούδια και ζωάκια. Τα χαρακτηριστικά αλλάζουν ανάλογα τη περίοδο που χτίστηκαν. Τα εβραϊκά σπίτια χαρακτηρίζονται από την απουσία καμινάδας ,αφού δεν χρησιμοποιούσαν τζάκι.

















Μια νέα βιοκλιματική κατοικία που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο.


Η πρώτη μητρόπολη της Βέροιας αναστηλώνετε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου