Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

"Στο Σέλι", ένα αξέχαστο τριήμερο

26 Φεβρουαρίου 1955. Προ 28 χρόνων, το Σέλι χιονισμένο, χιόνι, ένα μέτρο, πολύ παγωμένο, ο δρόμος μόνον δια Ναούσης, είχε προηγηθή εκχιονιστήρας που το χιόνι είχε συσσωρευθή εκατέρωθεν του δρόμου σε ύψος πέραν των δύο μέτρων, έτσι η διαδρομή δια μέσου του στενωπού αυτού των χιόνων και με τα πανύψηλα δένδρα χιονισμένα, ήτο μεγαλοπρεπέστατη.
Την ημέρα αυτή είχε προηγηθή η Βασιλική Οικογένεια μετα της ακολουθίας Της για να παρακολουθήση χιονοδρομικούς αγώνας των εκεί εκαπιδευθέντων εις την χιονοδρομίαν στρατιωτών των ΛΟΚ.

Η Βασιλική Οικογένεια είχε καταλύσει στο σπίτι των αδελφών Καραβίδα.

27 Φεβρουαρίου 1955. Εξ αριστερών προς τα δεξιά: Νικόλαος Δασκαλόπουλος, Γεώργιος Πατρώνης, Στέφανος Ζάχος, Αντώνιος Κεμιντζές, Γεώργιος Πιτούλας και καθήμενος ο Αντώνιος Ζήσης.
Ο Δήμαρχος Βεροίας κ. Κεμιντζές και ο Πρόεδρος της κοινότητος Σελίου κ. Πιτούλιας, μαζί με άλλους Βεροιώτας, μετέβησαν στο Σέλι με στρατιωτικό τζιπ (πενιχρά τα έσοδα του Δ¨ημου, πενιχρά και τα μέσα διακινήσεως του Δημάρχου) για να ευχηθούν στον Βασιλέα, αείμνηστον Πάυλος το "καλώς ώρισεν" και να ζητήσουν την επέμβασιν Του, όπως στο Σέλι δημιουργηθή χιονοδρομικόν κέντρον, πράγμα που η Ζήρια το καταπολεμούσε με σκοπό το κέντρο αυτό να δημιουργηθεί στην εκεί περιφέρεια. Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της κοινότητος εγένεντο αμέσως δεκτοί υπό του Βασιλέως, περί ώραν 7ην μ.μ. παρουσία του συμπολίτου μας υπασπιστού κ. Ιωάν. Δασκαλόπουλου, ήδη αντιστρατήγου ε.α.

Η επιτροπή δια του κ. Δημάρχου "καλώς όρισε" τον Βασιλέα στα Μακεδονικά Βουνά και εν συνεχεία υπέβαλε το ως άνω αίτημα. Ο Βασιλεύς με μεγάλη προσοχή ήκουσε τα επιχειρήματα της επιτροπής και αμέσως, χωρίς περιστροφές και άλλες εξηγήσεις, εδήλωσε: "Στο Σέλι, στο βουνό αυτό θα δημιουργηθή χιονοδρομικό κέντρο" και αμέσως έδωσε εντολήν στους αρμοδίους της ακολουθίας Του, αν δεν με απατά η μνήμη, στον κ. Πόγγη, όπως ενεργηθούν ταχέως τα δέοντα. Συνεζητήθησαν στο ευχάριστο εκείνο περιβάλλον και άλλα ζητήματα.
Κατά την ευχάριστη αυτή επίσκεψι, στην παρούσα Βασίλισσα Φρειδερίκη, προσεφέρθη εκ μέρους της επιτροπής, το φαγητό της επιθυμίας Της, εξαιρετικό, καλοωημένο. κοκορέτσι, που παρασκεύασε ο κ. Δήμαρχος που έχει αποκτήσει ειδικότητα στο είδος αυτό λαο στον φασουλοταβά. Η Βασίλισσα κατενθουσιασμένη, ηυχαρίστησε επανειλημμέων για την προσφορά αυτή.
Η επιτροπή ηυχαρίστησε θερμά τον Βασιλέα για το ενδιαφέρον Του και ανεχώρησε και η συνέχεια στο καφενείο του Λεωνίδα Εικοσιένα, όπου με εκλεκτούς μεζέδες, αγνό μαύρο κρασί, ενθουσιώδη τραγούδια και χορούς, έγινε τρικούβερτο γλέντι, στο οποίον έλαβον μέρος και πολλοί από τη ακκολουθίαν του Βασιλέως.
Την επομένη. 27 Φεβρουαρίου, ημέρα ηλιόλουστη, αλλά φοβερή παγωνία. παρακολουθήσαε στη θέσι Αρσούμπασι, όπου σήμερα το Κέντρον, στρατιωτικούς αγώνας και εν συνεχεία εφήβων μεταξύ των οποίων διεκρίνετο ο μαθητής, Διάδοχος, τότε, Κωνσταντίνος, που κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες να πρωτεύση υπό τα χειροκροτήματα όλων και τον ενθουσιαμόν των γονέων Του.
Την άλλη ημέρα, 28 Φεβρουαρίου, με τις ίδιες καιρικές συνθήκες παρακολουθήσαμε θεαματικούς αγώνας στρατιωτών εις την τοποθεσίας "Πύργοι". Για την υλοποίησι της αποφάσεως του Βασιλέως χρειάστηκαν και άλλες ενέργειες, ταξίδια στην Αθήνα, κινητοποίησις βουλευτών και λοιπά, έτσι σιγά σιγά, δειλά δειλά. ήρχισε η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, στην αρχή  με μία παράγκα, με μικρό αναβατήρα και άλλες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις και σήμερα, χάρις στο ενδιαφέρον του Κράτους και ιδία της Εθνικής Κυβερνήσεων και των άλλων τοπικών παραγόντων, συνετελέσθη η αξιοποίησις του χώρου αυτού, και έτσι βρίσκομε το Σέλι, που άλλοτε πηγαίναμε με το μουλάρι σε οκτώ ώρες από κακοτοπιές, με τρεις δρόμους ασφαλτοστρομένους, έναν από την Νάουσα και δύο από την Βέροιαν, με ηλεκτροφωτισμό, με πλήρη αναβατήρα, με εστιατόρια, καταφύγια, ξενοδοχεία και εν γένει με όλα τα απαραίτητα για μιά άνετη παραμονή όχι ημερήσια, αλλά πολυήμερη. Πρέπει να είναι υπερήφανοι όλοι όσοι συνετέλεσαν στην δημιουργία αυτού του έργου, που σήμερα συγκεντρώνει τα νειάτα χαρούμενα στο ωραίο αυτό άθλημα του χιονοδρόμου.
Οι ευγενείς και ρπόθυμου Σελιώτες με επί κεφαλής τον τότε Πρόεδρο Γούλα Πιτούλια, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν κατά τον καύτερο τρόπο όλους τους εκεί συγκεντρωθέντας, ώστε η παραμονή των να ειναι πιό άνετη, πιό ευχάριστη, πιο χαρούμενη και έτσι το απόγευμα της τρίτης ημέρας αφήσαμε το χιονισμένο Σέλι με τις πιό καλύτερες εντυπώσεις και γι΄αυτό μένει το τριήμερο αυτό αξέχαστο.

Σ.Ζ.

Εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ", Σάββατον 7 Μαρτίου 1973

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου