Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κατεδαφίζεται ένα ακόμη Αρχοντικό της Παλαιάς Βέροιας

Χαρακτηριστικό δείγμα της παλαιάς Βεροιώτικης αρχιτεκτονικής η οικία Σαπουντζόγλου ισοπεδώνεται.
Η Βέροια που φεύγει...
Η παλαιά Βέροια σιγά σιγά εξαφανίζεται. Και είναι κρίμα που ύστερα από λίγα χρόνια δεν θα υπάρχη ούτε ένα δείγμα αυθεντικού παλαιού Βεροιώτικου σπιτιού. Ένα από τα λίγα -ίσως το τελευταίο- αρχοντικά της Βέροιας, το σπίτι Σαπουντζόγλου επί της οδού Μούμογλου, κατεδαφίζεται χαρακτηρισθέν υπό της αρμοδίας επιτροπής παρά τη διευθύνσει Τεχνικών Υπηρεσιών, ως ετοιμόρροπον.
Ο Δήμος Βέροιας είχε προτείνει προ πολλού εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών να χαρακτηρισθή το εν λόγω αρχοντικόν ως διατηρητέο, διότι αποτελεί χαρακτηριστικόν δείγμα της Βεροιώτικης αρχιτεκτονικής. Και η πρότασις ήτο γνωστή εις την αρμόδιαν Τεχνικής Υπηρεσίαν. Παρά ταύτα δια την κατεδάφισιν εχορηγήθη επίσημος άδεια.
Ο Δήμος ως πληροροφούμεθα μόλις έλαβε γνώσιν του πρωτοκόλλου, δια την οποίαν εκρίθη η οικοδομή ως ετοιμόρροπος, απέστειλε αμέσως τηλεγράφημα εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών, ζητών την ανάκλησιν του.
Τίποτε δεν έγινε και το αρχοντικό κατεδαφίζεται.
Έτσι ένα ακόμη πολύτιμο κομμάτι της παλαιάς Βεροίας, ανεκτίμητος θησαυρός του παρελθόντος που έπρεπε να διασωθή με κάθε θυσία, εξαφανίζεται από την απληστία του μπετόν.

Εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ", Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 1972

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου