Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Εφημερίδα Βέροια το 1931


Απόκομμα εφημερίδας "Βέροιας", στις 4 Μαρτίου 1931. Επί της επικείμενης συμβάσεως υδάτων Τριποτάμου

Κατάληψη της Βέροιας από τον Ελληνικό Στρατό... το τηλεγράφημα


Τηλεγράφημα του στρατηγού Νίδερ  Κων/νο από την Κοζάνη στις 17 Οκτωβρίου 1912, που ενημερώνει τον Πρωθυπουργό ότι η Βέροια καταλήφθηκε από τον Ελληνικό Στρατό.

Τηλεγράφημα του 1949

Τηλεγράφημα του Νομάρχη Ημαθίας, Ευσταθίου Ανδρέα, προς τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Υπουργό Εξωτερικών και την γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδας σχετικά με την καταστροφή της Νάουσας από τους συμμορίτες και τις ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας, τον Ιανουάριο του 1949
 

Ο Ναός της Ανάστασης του Σωτήρος Χριστού Βέροια


Το καθολικό της Μονής του Σωτήρος Χριστού στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής περιόδου. Σύμφωνα με την έμμετρη επιγραφή που σώζεται πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού, ο ναός άρχισε να χτίζεται με χορηγία του Ξένου Ψαλιδά και μετά το θάνατό του ολοκληρώθηκε από τη σύζυγό του, Ευφροσύνη, το 1314/5. Η σταυροπηγιακή μονή του Σωτήρος Χριστού παραχωρήθηκε με χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στον μοναχό Ιγνάτιο Καλόθετο τον Φεβρουάριο του 1314 και λειτούργησε ως ανεξάρτητη έως τουλάχιστον το 1338. Πριν το 1400 η μονή προσαρτήθηκε στη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους, ενώ σύμφωνα με τις επιγραφικές μαρτυρίες που σώζονται στις τοιχογραφίες του 1727, το καθολικό της μονής περιήλθε τελικά στη Μητρόπολη της Βέροιας.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αντί-Βεροιώτης: "Νοσταλγώ την αγαπημένη μου Βέροια"

Τυχαία χθες το βράδυ, έπεσε το μάτι μου σε μια ομάδα στο facebook, με τίτλο "Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας" (δείτε ΕΔΩ) και πραγματικά συγκινήθηκα με την σπάνια ομορφιά που είχε κάποτε η πόλη μας. Αυτό το group όπως αναφέρει και ο διαχειριστής του, δημιουργήθηκε για ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για την πόλη της Βέροιας, τα χαμένα κτίρια, τους δρόμους, την ιστορία της, τις γειτονιές της, τους ανθρώπους της. Κοιτώντας αυτό το σπάνιο φωτογραφικό υλικό, νοστάλγησα τις ομορφιές αυτής της πόλης, το πράσινο που είχε κατακλύσει το κέντρο, τους τεράστιους δρόμους και γενικότερα μια ανθρώπινη εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με την τωρινή.

Πραγματικά, οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους και αξίζει τον κόπο να τις δείτε:

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Να ξαναστήσουμε το ρολόι στη φυσική του θέση, στην πλατεία του...

 
Πριν από 5 μήνες περίπου, η ομάδα στο fb "Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας" δημιούργησε μία εκδήλωση, που σαν σκοπό είχε να καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούσε η "Πλατεία Ρολογίου" να αποκτήσει ξανά την αίγλη της. Να αποκτήσει αυτό που της έδωσε το όνομα της στο πέρασμα των χρόνων. 
Είχε οριστεί ενδεικτικά μία ημερομηνία. Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα ανάληψης της νέας Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα 5 χρόνια.
Θετικά ανταποκρίθηκε ο κόσμος, ο Γιώργος Καλογήρου με το άρθρο του, το παλιό ρολόι της Βέροιας και το “ξαναστήσιμό” του που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα, βοήθησε στη δημοσιοποίηση της κίνησης.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Барбута във Верия

Верия е малко градче в Северна Гърция, много близо до историческия град Солун. Барбута наричат еврейския квартал в града. Евреите живеели там още от Античността и посрещнали апостол Павел, при идването му във Верия през 1 век. Еврейската общност се разрастнала още повече през 15 век, когато от Испания дошли много евреи, наречени сефардити.
Кварталът Барбута се намира на брега на река Трипотамос. Състои от много долепени една до друга къщи. Те всички са обърнати към едно площадче, на което се намира и храмът на евреите – синагогата. Кварталът е изграден по такъв начин за по-голяма сигурност и защита. Ако днес се разходиш из Барбута, можеш да видиш колко живописно къщите са сгушени една до друга и как внушително еркерите и стрехите им надвисват над улицата и над стръмните брегове на реката.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Верия

Верия е град с богато минало, който продължава да живее и днес. Намира се в Северна Гърция, близо до историческия град Солун. През 18 век, благодарение на търговията, започва бурното му развитие и така жителите му забогатяват. Заедно живеят християни, мюсюлмани и евреи. Строят великолепни народни къщи, църкви, джамии, синагоги. И днес, ако се разходиш из тесните улички, ще видиш пъстрите старинни къщи с надвиснали еркери и стрехи, уютните дворове и малките площадчета, в които сякаш времето е спряло.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η οικογένεια Χοχλιούρου συνεχίζει με επιτυχία μια παράδοση 130 χρόνων


Η κ. Σοφία Χοχλιούρου με τα τρία παιδιά της, τον Γιώργο, που σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, τον Νίκο, Τεχνολόγο Τροφίμων και τον Σοφοκλή, που σπούδασε Μάρκετιγκ, συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε το 1886 και κορυφώθηκε μετά το 1960. Το ρεβανί που κάνει η οικογένεια έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα κι η φήμη του έφθασε ως την Κίνα και την Αμερική.
Η επιχείρηση ξεκίνησε σαν Γαλακτοπωλείο, δίπλα απ’ το σημερινό κατάστημα της πλατείας Αγ. Αντωνίου και πωλούσε κυρίως γιαούρτι και σιροπιαστά γλυκά. 
Το Γαλακτοπωλείο, μετά τον πεθερό της, το Μακεδονομάχο Γιώργο Χοχλιούρο, που έζησε ως το 1936, κρατούσαν οι γιοί του. Ο Γιώργος Χοχλιούρος με τη γυναίκα του Μαρία Γκαβαϊσέ απέκτησαν 3 παιδιά, τον Μανώλη, που ήταν ο τεχνίτης που έκανε το ρεβανί, τον Κωνσταντίνο, σύζυγο της κ. Σοφίας, που κρατούσε το κατάστημα και τον μεγαλύτερο αδελφό, το Νίκο, που φρόντιζε τα κτήματα που διατηρούσε η οικογένεια κοντά στον Σταυρό.
Σήμερα ετοιμάζεται η επόμενη γενιά, τα εγγόνια της κ. Σοφίας, να μυηθούν στα μυστικά της επιχείρησης και στηριγμένα στις ίδιες αρχές να την οδηγήσουν στα επόμενα βήματα.

Βέροια: Οι ευεργέτες με τα προφιτερόλ

Η Βέροια δεν είναι διάσημη μόνο για το ρεβανί της (με το οποίο θα ασχοληθούμε προσεχώς) αλλά και για το προφιτερόλ της. Προφιτερόλ από το Lido. Σοκολατένιο, βελούδινο, λαχταριστό, κρεμώδες, σε ατομικό ή οικογενειακό μέγεθος: αδύνατο να του αντισταθείς. Ανάμεσα σε κουλουράκια, παστούλες, παραδοσιακά γλυκά, παγωτά στο Lido το προφιτερόλ είναι ο άρχοντας.


Photo: προφιτερόλ LIDO, veriotis-veria.blogspot.gr 

Πίσω από τους μαυρόασπρους και πολύχρωμους πειρασμούς, όμως, κρύβεται μια ασυνήθιστη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτή της οικογένειας Κούσιου. Ήταν εκείνοι που άνοιξαν το ζαχαροπλαστείο, το απογείωσαν και στη συνέχεια το χάρισαν. Και μαζί χάρισαν και τα χρήματα που έβγαλαν από τα προφιτερόλ.

Η δωρήτρια Θεανώ Ζωγιοπούλου

Η Θεανώ Ζωγιοπούλου (1909-1996) γεννήθηκε στη Βέροια και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Φοίτησε στη σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε 35 χρόνια ως νηπιαγωγός στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Υπήρξε δασκάλα και παιδαγωγός για πολλές γενιές Βεροιέων στη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.
Ασυμβίβαστη, με έντονη προσωπικότητα στα δύσκολα χρόνια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελόντρια αδερφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αφού συνταξιοδοτήθηκε ασχολήθηκε με ζήλο σε διάφορες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις.
Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του "Λυκείου Ελληνίδων", ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου.
Οι δωρεές της:
- το 1982 δωρεά ορόφου στην οδό Αριστοφάνους για τη στέγαση του Α΄ Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.
- το 1988 δωρεά στο Δήμο ορόφου 450 τ.μ. για τη στέγαση Δημοτικής Βιβλιοθήκης,
- η διαχείριση των υπολοίπων ακινήτων της γίνεται από το ομώνυμο ίδρυμα το οποίο δημιουργήθηκε για κοινωφελούς σκοπούς, αποτέλεσαν συνέχεια του έργου και του σκοπού της ζωής της, της προσφοράς της δηλαδή στα παιδιά της πόλης. Για την προσφορά της αυτή στην τοπική κοινωνία τιμήθηκε από το Δήμο με το μετάλλιο της πόλης.
Σχολικό έτος 1951-52

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Φωτογραφικό αρχείο της Margaret Masson


Ο άμβωνας (βήμα) του Απόστολου Παύλου

Margaret Masson Hardie Hasluck, (1885 – 1948), ήταν σκωτσέζα γεωγράφος, γλωσσολόγος, αρχαιολόγος και μελετητής. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, όπου έλαβε τιμητική διάκριση στις κλασσικές σπουδές το 1907, και στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο Cambridge, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με άριστα το 1911. Στη συνέχεια παρακολούθησε την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον Frederick William Hasluck, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα.

Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Πολύκαρπος Σακελλαρόπουλος (1878-1943)


Ο Πολύκαρπος Σακελλαρόπουλος (μετέπειτα Μητροπολίτης Βέροιας και Νάουσας) γεννήθηκε στην Τουρκοκρατούμενη Κωμόπολη της Τσαριτσάνη το έτος 1878. Γόνος γνωστής οικογένειας της Τσαριτσάνης του Αθανασίου Σακελλαρόπουλου και πρώτος μεταξύ των πέντε τέκνων της οικογένειας (αδέρφια του ήταν ο Κωνσταντίνος Σακελλαρόπουλος, ο Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, η Βασιλική συζ Δ. Κουτάβου και η Αγλαϊα χήρα Ιωάννη Ραμματά), γαλουχήθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στις Αρχές, τα Πιστεύω και στις Αξίες της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού γενικότερα.

Οι πνευματικές και εσωτερικές ανησυχίες και αναζητήσεις του σε συνδυασμό με την βαθιά πίστη του στην Ορθοδοξία είχαν προδιαγράψει το μέλλον του. Νεαρός εγκατέλειψε την γενέτειρά του Τσαριτσάνη για να κορέσει την αδήριτη δίψα του για αναζήτηση του Θείου και για διακονία της Εκκλησίας. Φοίτησε με ζήλο στην Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετήλθε εξαιρετικής παιδείας και μόρφωσης και διεύρυνε στους πνευματικούς του ορίζοντες. Επιστρέφοντας στην γενέτειρά του Τσαριτσάνη διηύθυνε τα εκπαιδευτήρια της από το έτος 1899 μέχρι το έτος 1903 και ταυτόχρονα ως Πρωτοσύγκελος του τότε Μητροπολίτη Ελασσόνας Βαρβάκη προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο του. Μετέπειτα χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Πέτρας και στη συνέχεια το έτος 1910 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Μογλενών. Η δράση του κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα κατά των Βουλγάρων συμμοριτών και προπαγανδιστών ήταν ανεκτίμητη και η αντίστασή του σθεναρή.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία του Αρχηγού του Λαικού Κόμματος στη Βέροια του 1949

Ο Κ. Τσαλδάρης εις την Ελληνικής Ύπαιθρον. (24 Δεκεμβρίου 1949 - 5 Ιανουαρίου 1950).
Λόγοι, αποσπάσματα λόγων εξ εστενογραφημέων πρακτικών και φωτογραφίαι συγκεντρώσεων εκ της πρώτης φάσεως της περιοδείας του Αρχηγού του Λαικού Κόμματος. 

Λόγος στη Βέροια, 27 Δεκεμβρίου 1949, πλατεία Ωρολογίου

και τελειώνει τον λόγο του ώς κάτωθι
................................................................................................................
Είναι ανάγκη το εθνικόν αίσθημα να προέχη και αυτό το αίσθημα να πρυτανεύη εις πάσας τας άλλας εκδηλώσεις σας. Μόνον έτσι συνολικά, καθολικά, ομαδικά, γενικά θα ημπορέση η Ελλάς να σωθή. Μόνον εάν καταβάλλωμεν όλας μας τας δυνάμεις προς τούτο. Τελειώνω με μίαν λέξιν "Ζήτω η εργασία". Ζητώ εργασίαν, εργασίαν δι' ολους και από όλους.

Ο Αρχηγός του Λαικού Κόμματος κ.Κ. Τσαλδάρης ομιλών προς τον λαόν της Βερροίας

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Βέροια - Ολυμπιακός, 1972

30/01/1972  ΒΕΡΟΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  18η Αγωνιστική  Πρωτάθλημα Α' Εθνικής  2-1   27' Αλεξανδρίδης, 74' ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 87' Παπαδόπουλος
 
"ΕΠΛΗΓΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ"  διαβάζουμε στη "γαυροφυλλάδα" ΑΘΛΗΤΙΚΗ. Η ΧΟΥΝΤΑ στην κορύφωσή της, και οι αδικίες σε βάρος του ΘΡΥΛΟΥ είναι συνεχείς. Κατά τα άλλα τα βαζελάκια και οι ρουφιάνοι τους που απαρτίζουν το αντιολυμπιακό μέτωπο, με θράσος μηρυκάζουν "ο ολυμπιακός ευνοήθηκε από τη χούντα". ΟΦΣΑΙΤ το δεύτερο γκολ της Βέροιας και αποβολή του Καραβίτη στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την απόφαση του διαιτητή. Και όπως λέει και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ΘΡΥΛΟΣ αδικήθηκε κατάφωρα και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις. 

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριές - Καρναβάλια... από τον Γιάννη Ντισέλια

Καπεταναραίοι Βέροιας - Απόκριες

Γράφει ο Γιάννης Τσιαμήτρος
Εκπ/τικός – χοροδιδάσκαλος


Οι Αποκριές και το  Καρναβάλι ήταν ένα ξέσπασμα και ξεκούρασμα των ανθρώπων,  με ερωτική και σεξουαλική ελευθεριότητα, για να έρθει η Σαρακοστή με την σωματική συντήρηση και την πνευματική περισυλλογή μέχρι το Πάσχα. Ονομάστηκαν Αποκριές, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή "να απέχουν από κρέας". 
Λέγεται  επίσης  της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά  για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Το Καρναβάλι που είναι  Ρωμαϊκή λέξη έχει την ίδια έννοια με τις  Αποκριές (αποχή από το κρέας) – Καρναβάλι (carno-is=κρέας valeo=απέχω).

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στη Βέροια

Ή Α.Θ.Π. ό Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ελάμπρυνε μέ τήν παρουσία Του τό Βήμα, κατά τήν επίσκεψιν του, τήν 18η Ιουλίου 1963.
Είς τήν άνω φωτογραφία εικονίζεται εμπρός είς τήν εικόνα τού Αποστόλου Παύλου, πού κοσμεί τό εσωτερικόν τού Μνημείου

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Βικέλεια 1970


Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ
Πιστεύουμε πώς αποτελεί χρέος του Δήμου, παράλληλα πρός τίς άλλες δραστηριότητες κι ή παρουσία του, ή ζωντανή και δημιουργική, στον πνευματικό καί στόν πολιτιστικό γενικώτερα χώρο.
Έκφραση αυτής τής πίστης μας, ήταν ή οργάνωση καί ή καθιέρωση τών "ΒΙΚΕΛΕΙΩΝ".
Τα "ΒΙΚΕΛΕΙΑ", οί Βεροιώτικες Γιορτές, πού οργανώνει κάθε χρόνο ό Δήμος μας, μέ τήν πολύτιμη συνεργασία διαλεχτών πνευματικών ανθρώπων τού τόπου, ήταν κι είναι πάντα, μία θαυμάσια αφορμή, γιά την συγκέντρωση, τήν ενθάρρυνση καί τήν προβολή, όλων τών τοπικών πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων.

Καταστατικόν της Λέσχης Βεροιέων


ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α'
Σύστασις καί σκοπός.
   Άρθρον 1ον. Συνιστάται εν Βεροία Λέσχη υπό τήν επωνυμίαν "Λέσχη Βεροιέων".  
   Άρθρον 2ον. Σκοπός της Λέσχης τυγχάνει: 

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Κωνσταντίνος Βαφείδης: Ο Βεροιώτης λόγιος και μουσικός του 20ου αι.

Ο Κωνσταντίνος Βαφείδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1880 και απεβίωσε το έτος 1961. Παρακολούθησε τα εγκύκλια γράμματα φτάνοντας μέχρι τη Δ΄ Γυμνασίου, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, σε ιδιόχειρη ενθύμησή του. Νυμφεύθηκε την Ευθυμία Μανάφη  με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά.

beroia

Στη Βέροια, μια πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αι., μια πόλη με πλούσια πνευματική και πολιτισμική παράδοση, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Βαφείδης και αναδείχτηκε σε μια ισχυρή και λόγια προσωπικότητα, του 20ου αιώνα, που στο πρόσωπό του συνταιριάζονταν οι ιδιότητες του δημοδιδασκάλου, του ιεροψάλτη, του μουσικού, του συνθέτη, του ζωγράφου, του λαογράφου.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση - Μνημόσυνο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, επί της οδού Βενιζέλου, στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο κ. Παντελεήμονα, Μνημόσυνο του αειμνήστου Μελετίου Ιερομονάχου, ιδρυτή του ομωνύμου Μελετείου Παρθεναγωγείου (σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Βεροίας).
Θα ακολουθήσει μικρή αναφορά στο πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου ευεργέτη.

Την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, επί της οδού Βενιζέλου, στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο κ. Παντελεήμονα, Μνημόσυνο του αειμνήστου Μελετίου Ιερομονάχου, ιδρυτή του ομωνύμου Μελετείου Παρθεναγωγείου (σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Βεροίας).
Θα ακολουθήσει μικρή αναφορά στο πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου ευεργέτη