Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κ. φασόλια τύπου Καστοριάς
- 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι
- 1-2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1/4 κ.γ. μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
- 3 μεγάλες κ.σ. ντοματοπελτέ
- 2 κ.σ. αλάτι
- 1 φλ.τσ. λάδι
Πώς το κάνουμε:
- Φουσκώνουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια.
- Πλένουμε τα φασόλια καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 4-5 δάχτυλα νερό, σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρουν μία βράση, χύνουμε το νερό και βάζουμε καινούργιο, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας περίπου και συνεχίζουμε το βρασμό.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τα 2/3 του λαδιού και τα πιπέρια.
- Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο σιγανό. Σε καμιά ώρα, αν τα φασόλια είναι βραστερά, δοκιμάζουμε, και αν είναι έτοιμα προσθέτουμε το αλάτι και τον πελτέ.
- Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει ο πελτές και γυρίζουμε το φαγητό σε ταβά (πήλινο σκεύος) ή ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι από πάνω και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (250 βαθμούς με αέρα) για 30-45 λεπτά.
- Κατά διαστήματα ανακατεύουμε όταν δούμε ότι πιάνει πέτσα.
- Είναι έτοιμο όταν μελώσει και έχει σωθεί το πολύ νερό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο φασουλοταβάς είναι παραδοσιακό φαγητό από τη Βέρροια, η συνταγή είναι από την προ-γιαγιά μου!
Η ποσότητα των καυτερών πιπεριών είναι στη διακριτική ευχέρεια του μάγειρα, ανάλογα πόσο πικάντικο θέλετε να το κάνετε.
Του πάει πολύ το λεμόνι στο σερβίρισμα, αλλά και η φέτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου